Allmän information

Spelet bingo kom alltså till Sverige så sent som 1961 men visste du att förfadern till bingo uppstod så tidigt som på 1500-talet?

Det var ett statligt lotteri som startade i Italien år 1530 och det spelas fortfarande idag. När spelet spred sig över Europa så förändrades det lite för varje land det kom till och det var inte förrän det kom till USA på 1920-talet som det skulle bli det bingo vi känner idag. Men en tidig version, den man spelade i Frankrike, kom till Sverige redan på 1700-talet. Kan du gissa vad det var för spel? Vi spelar det fortfarande och det är ett av de största spelen som ges ut av Svenska spel – Lotto. Lotto och Bingo kommer alltså från samma spel ursprungligen men kom till Sverige med flera hundra år emellan.

Idag spelar vi bingo som aldrig förr och det är mycket tack vare Internet. Att spela bingo online är något som många börjar med varje dag. I Sverige har vi flera stora bingosajter att vara stolta över. Ett bra exempel är Maria bingo, det är dessutom de som delat ut den största bingovinsten i Skandinavien någonsin. På 1990-talet kommer du säkert ihåg att det var Leif ”Loket” Olsson som regerade lördagskvällarna med sitt Bingo Lotto. Då ville alla spela bingo, det blev familjeunderhållning och allt var guld och gröna skogar för bingon i Sverige. Men så mattades det av lite under milleniumskiftet och det var inte förrän under de första fem åren av 2000-talet som man kunde ana ett nytt uppsving. Inte helt otippat var det onlinebingon som stod för det.